Klima Santrali Bakımı ve Tamiri
Klima santralleri işletmeler açısından çok önemlidir. Klima santralleri oteller, iş merkezleri, hastaneler, fabrikalar alışveriş merkezleri gibi büyük ya da orta ölçekli binalarda soğutma, ısıtma, havalandırma, ortamlara taze hava verme ya da ortamlardaki istenmeyen havanın tahliyesi amaçlı kullanılır. Özetle bir alanın iklimlendirilmesi amaçlı kullanılır. Düzenli bakımı ve kontrolü yapılmayan klima santrallerinin kullanım ömrü kısaldığı gibi ısıtma ve soğutma veriminin düşmesine de neden olmaktadır. Filtreleri tıkanmış, serpantinleri kirlenmiş olan klima santralleri ciddi oranda verim kaybına be elektrik maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Chillerden ya da kazandan gelen su tıkalı filtre ve kirli serpantin dolayı ısısını havaya veremeyecektir bu da daha kazanın ya da chillerin daha fazla çalışması anlamına gelir. Aynı zamanda bakımsız klima santrali sağlık açısından da insanları olumsuz etkilemektedir. Temizliği yapılmamış, filtreleri ve serpantinleri kirli bir klima santrali birçok mikrop barındırmakta olup bu yüzeylerden geçen hava, ilgili alanlarda çalışan ve ziyaret eden insanlar tarafından solunmaktadır. Bakımları düzenli yapılan klima santralleri hem sistemin verimli çalışması hem enerji tasarrufu hem de insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Klima santrallerinin bakımı esnasında yapılması gerekenler şöyledir.
Öncelikle bakımı yapan teknik personelin güvenliği açısından klima santrali durdurulmalı ve elektriği kesilerek bakım bitene kadar elektrik açılmaması için önlem alınmalıdır. Sonrasında ilk olarak kirli filtreler sökülmelidir. Filtreler söküldükten sonra elektrikli akşamlara su gelmemesi için önlem alınmalı ve santral iç hücreleri yıkanmalıdır. Aynı şekilde sıcak su serpantini ve soğuk su serpantini de basınçlı su ile yıkanmalıdır. Eğer serpantinlerde su ile çıkmayan kirler varsa kimyasal yıkama yapılmalıdır. Özellikle fabrikalarda endüstriyel amaçlı kullanılan klima santrallerinde kimyasal yıkamaya daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Klima santralinin iç temizliği bittikten sonra çalışan aksamların kontrolü yapılmalıdır. Motor akımlarının kontrolü yapılmalı, kayış gerginliği kontrol edilmeli, kapı contalarından hava sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilmeli. Motor ve fanın ayak sabitlemelerinin gevşek olup olmadığı kontrol edilmeli. Motor elektrik bağlantıları kontrol edilmeli. Rulman yatakları kontrol edilmeli. Yağlanabilir tip rulman var ise rulmanlar yağlanmalıdır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra yeni filtreler takılıp bakım tamamlanmalıdır.
Klima santralinin tamir ve onarımı
Klima santrallerinde en sık karşılaşılan sorun fan ve motor rulmanlarının bozulmasıdır. Kayış kasnak ayarı doğru yapılmaz ise, rulman yatakları yağlanmaz ise, kısacası düzenli bakım yapılmaz ise rulmanlar kısa süre sonra bozulacaktır. Bozulan rulmanlar zamanla dağılacak, motorun ya da fanın sıkışmasına, rulman yataklarının dağılmasına hatta motorun yanmasına neden olacaktır. Düzenli bakımı yapılmayan santrallerde erken tespit yapılamadığı için bu gibi sorunlarla çok sık karşılaşılmaktadır. Periyodik bakımın önemi burada ortaya çıkmaktadır. Periyodik bakım işletmenizin çalışmasında aksaklık olmamasını sağlayacağı gibi, enerji tasarrufu ve yüksek verimlilik adına da önemli kazançlar elde etmenizi sağlayacaktır.